Studiekosten ook terugbetalen tijdens proeftijd?

11-04-2021

Wie draait op voor de studiekosten, als de arbeidsovereenkomst al tijdens de proeftijd wordt beëindigd? Advocaat Diana Simons legt uit.

In principe zijn werkgever en werknemer vrij om binnen de proefperiode op te zeggen. Deze periode is bedoeld om zowel werkgever als werknemer de gelegenheid te geven om te kijken of ze aan elkaars verwachtingen voldoen. Maar hoe zit het met de afspraken tussen de werkgever en de werknemer? Is de ene partij daaraan gebonden, als de andere besluit de de arbeidsovereenkomst te beëindigen tijdens de proeftijd?

Wie draait op voor de studiekosten, als de arbeidsovereenkomst al tijdens de proeftijd wordt beëindigd?

Beding in de arbeidsovereenkomst

Zo komt het vaak voor dat bij de aanvang van het dienstverband een studiekostenbeding wordt afgesloten. De werkgever geeft de werknemer gelegenheid om een opleiding te volgen en zal de kosten hiervoor dragen, maar de werkgever moet hier dan wel van kunnen profiteren. Daarom zal de werkgever vrijwel altijd een beding laten opnemen in de arbeidsovereenkomst dat wanneer de werknemer vóór een bepaalde periode opzegt, de werknemer geheel of gedeeltelijk de studiekosten moet terugbetalen. Er moet wel sprake zijn van een zogenaamde 'glijdende schaal', wat inhoudt dat naarmate de werknemer langer in dienst is, er dus steeds minder hoeft te worden terugbetaald van de studiekosten. Maar is een werknemer aan een dergelijk beding gebonden als hij al tijdens proeftijd van zijn werkgever hoort dat hij niet langer hoeft te blijven?

Studiekosten terugbetalen

In een uitspraak van de kantonrechter te Nijmegen d.d. 19 februari 2010 wordt bepaald dat een werknemer het bedrag van € 13.000 aan studiekosten moet terugbetalen, terwijl hij pas negen dagen in dienst was en nog in zijn proefperiode zat. De werkgever bij wie hij pas negen dagen werkzaam was, heeft een bedrijf dat werknemers klaarstoomt en opleidt zodat deze bij de opdrachtgevers van de werkgever in dienst kunnen treden. De werkgever koopt de opleidingen van tevoren in, en kan dit pas doen als er zes mensen zich hebben aangemeld. Doordat de werknemer na negen dagen al heeft opgezegd, kon de werkgever het bedrag van € 13.000 niet doorbelasten aan de opdrachtgever. De werknemer heeft uitsluitend opgezegd omdat zijn echtgenote er problemen mee had dat hij ’s avonds te laat thuis kwam.

Doordat de werknemer ervan op de hoogte was dat de werkgever de opleidingen van tevoren moest inkopen en omdat hij zo snel heeft opgezegd terwijl de reden hiervoor niet aan de werkgever te verwijten is, moet hij het bedrag van € 13.000 terugbetalen aan de werkgever.

Het kan volgens de Nijmeegse kantonrechter niet van de werkgever worden verwacht dat hij van alle zes deelnemers pas wacht met het inkopen van opleidingen totdat de proeftijden verstreken zijn. Het hangt daarom in zo’n situatie af of de studiekosten redelijkerwijs voor rekening van de werkgever komen wanneer de werknemer in de proeftijd opzegt.

 

 

 

Dit artikel is getagged met:
studiekosten proeftijd leeftijd

Lees ook

DBA: Nieuwe beoordeling van zelfstandigheid ondernemer

02-05-2021

Nu de VAR is vervangen door de Wet deregulering beoordeling zelfstandigheid (DBA) verandert ook de manier waarop de Belastingdienst beoordeelt of iemand ondernemer is.

Lees het hele artikel

Oudere werknemer in dienst nemen

25-04-2021

Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd maakt oudere werknemer aantrekkelijker

Lees het hele artikel

Ontslag tijdens proeftijd

22-04-2021

Is een werknemer vogelvrij tijdens zijn proeftijd?

Lees het hele artikel

Opvragen van loongegevens bij sollicitatiegesprek

04-04-2021

Moet een werknemer inzage in loonstrook geven bij sollicitatiegesprek?

Lees het hele artikel

Vooruitzicht vast contract

01-04-2021

Recht op vast contract bij goed functioneren?

Lees het hele artikel

Misbruik proeftijd na afloop

29-03-2021

Ontslag direct na de proeftijd onder verwijzing naar de proeftijd kan niet tenzij er sprake is van misbruik

Lees het hele artikel

Ontslag direct na de proeftijd is verboden, tenzij ...

28-03-2021

Alleen onder bijzondere omstandigheden kan de werknemer geen beroep doen op een ongeldig ontslag na de proeftijd.

Lees het hele artikel

Medische keuring

23-03-2021

Medische keuring bij een sollicitatie: wat mag wel en niet?

Lees het hele artikel

Afwijzing wegens te veel ervaring, mag dat?

21-03-2021

Kan in een vacature een grens worden gesteld aan het aantal jaren dat is vereist voor deze functie?

Lees het hele artikel

Proeftijd

15-02-2021

Hoe lang mag een proeftijd duren?

Lees het hele artikel